Bilgili Gelecek: Yapay Zeka ve toplumdaki rolü

  • History |
  • |
  • 0 Yorum

Photo of a stack of books entitled "The Future Computed"

Bugün Microsoft, The Future Computed: Artificial Intelligence ve toplumdaki rolü adlı yeni bir kitap yayınlıyor. İkimiz kitabın önsözünü yazdık ve ekiplerimiz kitabın içeriğini yazmak için işbirliği yaptı. Adından da anlaşılacağı gibi, kitap yapay zeka teknolojisinin nereye gittiğine ve gündeme getirdiği yeni toplumsal konulara bakış açımızı sağlıyor.

Kişisel düzeyde, önsöz üzerindeki çalışmalarımız, geri adım atma ve teknolojinin son yirmi yılda hayatımızı ne kadar değiştirdiğini düşünme ve önümüzdeki 20 yıl içinde gelmesi muhtemel değişiklikleri göz önünde bulundurma fırsatı sağladı. 1998'de ikimiz de Microsoft'ta çalıştık, ancak dünyanın karşı taraflarında. Ayrı kıtalarda ve oldukça farklı kültürlerde yaşarken, manuel planlama ve hareketle yönetilen benzer deneyimleri ve günlük rutinleri paylaştık. Yirmi yıl sonra, bir zamanlar bilim kurgunun ürünü olan dijital dünyayı hafife aldık.

Mobil cihazlar ve bulut bilişim de dahil olmak üzere teknoloji, haberleri tüketme, günümüzü planlama, iletişim kurma, alışveriş ve ailemiz, arkadaşlarımız ve iş arkadaşlarımızla etkileşim kurma şeklimizi temelden değiştirdi. 20 yıl sonra dünyamız nasıl olacak? Microsoft olarak, yapay zekanın en değerli mallarımızdan biri olan zaman ile daha fazlasını yapmamıza yardımcı olacağını hayal ediyoruz. 2038'e kadar, kişisel dijital asistanlar ihtiyaçlarımızı tahmin etmek, programımızı yönetmeye yardımcı olmak, bizi toplantılara hazırlamak, sosyal hayatımızı planlarken yardımcı olmak, iletişimleri yanıtlamak ve yönlendirmek ve araba sürmek için eğitilecektir.

Kişisel hayatımızın ötesinde, yapay zeka sağlık, tarım, eğitim ve ulaşım gibi alanlarda atılımlar sağlayacaktır. Zaten etkileyici şekillerde oluyor.

Ancak son 20 yılda tanık olduğumuz gibi, yeni teknoloji kaçınılmaz olarak karmaşık sorular ve geniş toplumsal kaygılar da doğurmaktadır. Bilgisayarlar ve insanlar arasındaki ortaklıkla desteklenen bir geleceğe baktığımızda, bu zorlukların üstesinden gelmek önemlidir.

Yapay zekanın sorumlu bir şekilde tasarlanması ve kullanılmasını nasıl sağlayacağız? İnsanları korumak için etik ilkeleri nasıl oluştururuz? Kullanımını nasıl yönetmeliyiz? Peki yapay zeka istihdamı ve işleri nasıl etkileyecek?

Bu zor soruları cevaplamak için teknoloji uzmanlarının hükümet, akademi, iş dünyası, sivil toplum ve diğer paydaşlarla yakın bir şekilde çalışması gerekecektir. Microsoft olarak, yapay zekanın disiplinler arası gelişimine ve kullanımına rehberlik etmek için adalet, güvenilirlik ve güvenlik, gizlilik ve güvenlik, kapsayıcılık, şeffaflık ve hesap verebilirlik olmak üzere altı etik ilke belirledik. Bu veya benzer sorunları ne kadar iyi anlarsak ve teknoloji geliştiricileri ve kullanıcıları bunları ele almak için ne kadar çok en iyi uygulamaları paylaşabilirse, yapay zekayı yönetmek için toplumsal kuralları düşünürken dünya o kadar iyi hizmet edecektir.

Yapay zekanın işçiler üzerindeki etkisine de dikkat etmeliyiz. Yapay zeka hangi işleri ortadan kaldıracak? Hangi işleri yaratacak? 250 yılı aşkın bir süredir teknolojik değişim yaşanıyorsa, teknolojinin işler üzerindeki sürekli etkisi olmuştur - yeni işlerin yaratılması, mevcut işlerin ortadan kaldırılması ve iş görevlerinin ve içeriğinin evrimi. Bunun da devam edeceği kesin.

Bazı önemli sonuçlar ortaya çıkıyor.

İlk olarak, yapay zeka döneminde en iyi sonucu verecek şirketler ve ülkeler, bu değişiklikleri hızlı ve etkili bir şekilde benimseyenler olacak. Bunun nedeni, yeni işlerin ve ekonomik büyümenin, teknolojiyi benimsemeye direnen veya geciktirenlere değil, teknolojiyi benimseyenlere gelmesidir.

İkincisi, yapay zekanın büyük toplumsal sorunların çözümüne yardımcı olacağına inanmakla birlikte, bu geleceğe eleştirel bir gözle bakmalıyız. Fırsatların yanı sıra zorluklar da olacak. Güçlü etik ilkelere, yasaların evrimine, yeni becerilere yönelik eğitimlere ve hatta işgücü piyasası reformlarına duyulan ihtiyacı ele almalıyız. Yapay zekadan en iyi şekilde emin olacaksak bunların hepsi bir araya gelmeli.

Üçüncüsü, ortak sorumluluk duygusuyla hareket etmeliyiz çünkü yapay zeka sadece teknoloji sektörü tarafından oluşturulmayacak. Microsoft olarak, yapay zekayı bilgisayarı herkesin kullanımına sunma şekline benzer bir şekilde demokratikleştirmek için çalışıyoruz. Bu, her geliştiricinin, işletmenin ve hükümetin yapay zeka tabanlı çözümler oluşturmasını ve topluma faydayı hızlandırmasını kolaylaştıracak araçlar oluşturduğumuz anlamına gelir.

Tüm bunlar bizi en önemli sonuçlardan birine götürür. Yapay zeka destekli bir dünya için beceri, bilim, teknoloji, mühendislik ve matematikten daha fazlasını içerir. Bilgisayarlar daha çok insan gibi davrandıkça, sosyal bilimler ve beşeri bilimler daha da önemli hale gelecektir. Diller, sanat, tarih, ekonomi, etik, felsefe, psikoloji ve insan gelişimi dersleri, yapay zeka çözümlerinin geliştirilmesinde ve yönetilmesinde etkili olacak eleştirel, felsefi ve etik temelli becerileri öğretebilir. Yapay zeka insanlara hizmet etme potansiyeline ulaşacaksa, her mühendisin liberal sanatlar hakkında daha fazla bilgi edinecek ve her liberal sanat öğrencisinin mühendislik hakkında daha fazla bilgi edindirmeleri gerekecektir.

Bize geleceği gösteren bir kristal küremiz olmasa da, birbirimizi dinlemek ve birbirimizden öğrenmek için daha fazla zaman harcamamız gerektiğini biliyoruz. The Future Computed'ın bu konuşmaya katkıda bulunabileceğini umuyoruz.

Future Computed'e buradan ulaşabilirsiniz ve kitapla ilgili ek içeriğe buradanulaşabilirsiniz.